Sezon na rabarbar trwa więc postanowiłam że zrobię coś słodkiego na deser.Bardzo lubię serniki na zimno robi się szybko i nie wychodzą z nich zakalce :) i zawsze się udają.
SKŁADNIKI
1 kg mielonego sera takiego z wiaderka
100 g miękkiego masła
5-6 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
400 g rabarbaru
400 g truskawek, mogą być świeże lub mrożone
1/2 szklanki wody
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru
biszkopty do wyłożenia formy
WYKONANIE
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.
Przygotować
mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i
przełożyć do garnka. Dodać truskawki w moim przypadku dodałam mrożone truskawki.. Wlać wodę i
wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się
ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i
zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i
dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do
wystudzenia.
Masa serowa. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka
minut aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie
gotować, dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski
przełożyć masło, dodać cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera.Wszystko
utrzeć, ucierać tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami
dodawać resztę sera. Zmiksować aż składniki się połączą. Następnie dodać
wystudzoną, zimną ale jeszcze płynną żelatynę rozpuszczoną w mleku.
Cały czas miksować i wlewać żelatynę powoli ciurkiem.Do tortownicy wyłożonej biszkoptami nałożyć ok.3/4 masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki aby masa
lekko zesztywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej
więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu
truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników. Gdy masa
serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z
musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego
stężenia. Gdy masa już lekko stężeje na wierzch wylać ostatnią warstwę
czyli mus truskawkowo-rabarbarowy. Ładnie wyrównać i sernik wstawić
do lodówki na kilkanaście godzin aby dobrze stężał najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!!!
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :)kwaskowatość rabarbaru + słodycz truskawki :)mniam
OdpowiedzUsuńMarzenko cudo
OdpowiedzUsuńTereniu dziękuje bardzo :)
OdpowiedzUsuńPięknie ten mus wygląda) ))
OdpowiedzUsuńSmacznie! ;-)
OdpowiedzUsuń