środa, 17 maja 2017

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM Z RABARBARU

Sezon na rabarbar trwa więc postanowiłam że zrobię coś słodkiego na deser.Bardzo lubię serniki na zimno robi się szybko i nie wychodzą z nich zakalce :) i zawsze się udają.






SKŁADNIKI
1 kg mielonego sera takiego z wiaderka
100 g miękkiego masła
5-6 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny

 400 g rabarbaru
400 g truskawek, mogą być świeże lub mrożone
1/2 szklanki wody
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru

 biszkopty do wyłożenia formy


WYKONANIE

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.
Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki w moim przypadku dodałam mrożone truskawki.. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia.
Masa serowa.  Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować, dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera.Wszystko utrzeć, ucierać tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać resztę sera. Zmiksować aż składniki się połączą. Następnie dodać wystudzoną, zimną ale jeszcze płynną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Cały czas miksować i wlewać żelatynę powoli ciurkiem.Do tortownicy wyłożonej biszkoptami nałożyć ok.3/4 masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki aby masa lekko zesztywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników. Gdy masa serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy masa już lekko stężeje na wierzch wylać ostatnią warstwę czyli mus truskawkowo-rabarbarowy. Ładnie wyrównać i sernik wstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby dobrze stężał najlepiej na całą noc.





SMACZNEGO!!! Rabarbar 2017

6 komentarzy: