Bardzo lubimy taką domową pizze w rozmiarze XL,czyli na dużej blaszce od piekarnika.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
50g drożdży
szklanka wody
duża szczypta soli
2 łyżki oleju
łyżeczka cukru
5 łyżek keczupu
cebula
1-2 pomidory
kiełbasa lub szynka w plasterkach
mozzarella
żółty ser do posypania
przyprawa do pizzy
WYKONANIE
Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy je
cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut.Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy olej, sól oraz drożdże z wodą.Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę
oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5-7 minut) aż ciasto będzie
gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją
bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po
tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie
wyrabiamy i za pomocą wałka wałkujemy na prostokąt.Blaszkę od piekarnika
wykładamy papierem do pieczenia i nanosimy rozwałkowane ciasto,brzegi
wyrównujemy.Keczup przekładamy do miseczki wsypujemy część przyprawy do
pizzy,mieszamy.Ciasto smarujemy przygotowanym keczupem.Następnie
dodajemy dodatki:cebulę,kiełbaskę pokrojona w plasterki lub
szynkę,pomidory pokrojone,mozzarellę i posypujemy wszystko startym
żółtym serem.Na wierzchu sypiemy przyprawę do pizzy lub według siebie
jakieś inne przyprawy.Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200C i pieczemy ok.20-25min.
SMACZNEGO!!
Pięknie Ci ciasto wyrosło:)Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) starałam się hihihi a pizza przepyszna była ;)
OdpowiedzUsuń