Rybę robimy bardzo często i nie tylko na obiad.Taka ryba z piekarnika jest zdrowsza niż smażona.A taka z cebulka i serem pysznie smakuje i ryba nie jest taka sucha.
SKŁADNIKI
600 g filetów rybnych( najlepszy dorsz atlantycki)
sól,pieprz
sok z cytryny
300 g cebuli
olej
1 łyżeczka tymianku
starty ser żółty
WYKONANIE
Rybę oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić
na ok 1 godzinę Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Następnie cebulę przesmażamy na oleju tak aby zmiękła ale nie zrumieniła
się za bardzo, doprawić tymiankiem. Przyprawione wcześniej filety rybne kroimy na mniejsze kawałki.Układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej
papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 175 C i zapiekamy15-20 minut, funkcja termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z rybą. Na podpieczonych kawałkach ryby
układamy podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypujemy startym serem. Ponownie
wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut aż ser się rozpuści. Rybę podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką z kapusty kiszonej
SMACZNEGO!!!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOd kiedy jestem na diecie, stawiam na lżejszą kuchnię. Moim ulubionym przepisem ostatnio jest https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-i-salatka-z-grillowanych-szparagow-rzodkiew-z-serem-feta-i-dressingiem-z-swiezej-miety/ Zabieram taką rybkę ze sobą do pracy i wszyscy mi zazdroszczą mojego lunchu. Polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń