sobota, 11 stycznia 2025

CYTRYNOWA PIANKA Z MASĄ KRÓWKOWĄ

 Pyszne ciasto bez pieczenia z masą  krówkową i prażonymi migdałami.


Cytrynowy smak galaretki fajnie komponuje się ze słodyczą masy krowkowej.

SKŁADNIKI

galaretka cytrynowa 1 opakowanie

śmietanka 30% 330ml

herbatniki jasne lub kakaowe 200g

2 łyżki cukru pudru

migdały w płatkach 75g

masa krówkowa lub kajmakowa 250g


WYKONANIE

Zaczynamy od zrobienia galaretki.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150ml gorącej wody.Mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny.Odstawiamy do ostygnięcia.


Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę kremówkę 30% i ubijamy na średnich obrotach aż masa trochę zgęstnieje.Następnie wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy wlewając po trochu zimną galaretkę.


Blaszkę o wymiarach 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia i na dno układamy herbatniki.U mnie była to niestety duża keksówka bo blaszka nie nadawała się do użycia :).Musiałam sobie jakoś poradzić :)


Na herbatniki wykładamy masę śmietankow.Jeżeli masa jest płynna wstawiamy do lodówki na 15-20 minut żeby trochę zgęstniała.Na masę wykładamy kolejna warstwę herbatników i dociskamy.


Masę krówkową lub kajmakową dokładnie mieszamy lub lekko podgrzewamy np.w mikrofali żeby łatwiej nam było rozsmarować ja na herbatnikach.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe aż lekko zbrązowieją.Posypujemy nimi nasze ciasto.




Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.

Po tym czasie wykładamy ciasto na talerz,kroimy i zjadamy :D

SMACZNEGO!!!!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz