czwartek, 4 maja 2017

NALEŚNIKI Z SEREM

Naleśniki z serem białym  to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Dobre ciasto na naleśniki to podstawa! Moje są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie zwijać i nie popękają, a po podsmażeniu są niezwykle chrupiące. Z przepisu mojej mamy :)




SKŁADNIKI
Ciasto na naleśniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego


Farsz z sera białego 
500 g twarogu półtłustego
1 łyżka cukru waniliowego
150ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
cukier do smaku

WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie miksujemy tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste,takie żeby można było łatwo rozlać na patelnię.Ciasto odstawiamy na 10-15 min.Ja naleśniki smażę bez tłuszczu na specjalnej patelni do naleśników,ew.dodaję minimalną ilość oleju.(mniej niż pół łyżeczki).Następnie smażymy cienkie naleśniki.



Twaróg rozgniatamy widelcem,dodajemy cukier waniliowy,ew.jeszcze cukier,cynamon i jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.Farsz serowy nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy w rulonik lub kopertę i podajemy.Można też nałozyć farsz,zwinąć i podsmażyć żeby farsz się zagrzał a naleśniki były lekko chrupiące.






SMACZNEGO!!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz