wtorek, 2 maja 2017

SOS PIECZARKOWY

Sos z pieczarek jest dodawany do wielu dań np.klusków,ziemniaków czy placuszków.


SKŁADNIKI

 500 g małych pieczarek
1 łyżka masła klarowanego
500 ml wody
3 łyżki mąki pszennej
1 mała cebula
sól
ewentualnie sos sojowy do smaku (wtedy nie dodajemy soli)

Pieczarki dokładnie myjemy (ja wolę takie małe pieczarki) i kroimy.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulkę drobno pokrojoną i podsmażamy chwilkę aż cebulka się zeszkli.
Wrzucamy pieczarki i smażymy aż pieczarki zmienią kolor na ciemny.Dodajemy wodę i dusimy ok.15-20 min.po tym czasie doprawiamy solą albo dodajemy sos sojowy do smaku wtedy nie dodajemy już soli bo sos będzie słony.Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i wlewamy do naszego sosu i mieszamy.Czekamy aż sosik zacznie się gotować jeszcze raz mieszamy i wyłączamy.Gotowe !!!

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz