sobota, 24 czerwca 2017

DOMOWE DUSZONE ZIEMNIAKI-DUSZONKI

Prawdziwe duszonki robi się w specjalnym garnku stawianym nad ogniskiem, a idealną porą na ich robienie jest jesień. Ale z powodzeniem robię taki piekarnikowy zamiennik, chociaż oczywiście oryginał jest lepszy.  No i czas spędzony z rodziną na oczekiwanie na to aż duszonki dojdą  nad ogniskiem - bezcenny ;).
Polecam używanie dużej ilości przypraw, bo pikantne duszonki smakują najlepiej.

SKŁADNIKI
 6  średnich ziemniaków
2 duże cebule
 4 marchewki
kiełbasa
 30 dag wędzonego boczku
 burak
sól, pieprz
 słodka papryka w proszku
1 łyżka masła
ziele angielskie
liście laurowe

 WYKONANIE
 Ziemniaki i marchewki pokroić w cienkie plasterki, cebule w piórka,kiełbasę w plasterki i na pół, a boczek w paseczki.W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami wszystkie składniki tak, żeby na dnie, w środku i na górze były plastry ziemniaków. Każdą  kolejną warstwę posypać przyprawami dodać listki laurowe i ziele angielskie według siebie.Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 C.Musimy kontrolować ziemniaczki żeby nam się za bardzo nie przypaliły.Jeszcze gorące wykładamy na talerz i podajemy.
SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Faktycznie robione nad ogniskiem smakują rewelacyjnie. Ale jak się nie ma co się lubi... :) Dzięki za przypomnienie tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie ma za co ;) teraz sezon grillowy więc ziemniaczki koniecznie nad ogniskiem :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń