1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
Na krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Dodatkowo do posypania
pestki granatu do posypania
jagody lub borówka amerykańska
WYKONANIE
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C funkcja góra-dół i pieczemy ok.50 min (sprawdzamy patyczkiem).Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia -ciasto może trochę opaść.
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i odcinamy wierzch mniej więcej 1/3 wysokości.Odkrojoną część ciasta kruszymy.Pozostałą część ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.
KREM
Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia na ok.10 min.Następnie podgrzewamy ciągle mieszając do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy.Dodajemy do niej wystudzoną płynną żelatynę,mieszamy.Gotowy krem wykładamy na ciasto w tortownicy.Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem i pestkami granatu i jagódkami.Ciasto wstawiamy na 3 godz.do lodówki.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz