SKŁADNIKI
3 szklanki mąki pszennej
180 ml mleka
1/2 szklanki cukru
25 g świeżych drożdży
1 jajko
100 g masła
troszkę soli
ok 200 g truskawek
150 g cienkiego młodego rabarbaru
białko do posmarowania
WYKONANIE
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy drożdże dodajemy łyżkę cukru i zostawiamy zaczyn na 15 min.Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól,jajko,resztę cukru oraz masło i wyrobić gładkie ciasto.Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto,następnie odrywamy po kawałeczku,formujemy kulki,kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ręką spłaszczamy na placki.
Placuszki rozkładamy na blasze w odstępach pamiętając o tym ze bułeczki jeszcze urosną.
Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.W miedzy czasie rabarbar kroimy na malutkie kosteczki,posypujemy odrobiną cukru odstawiamy,truskawki tez kroimy na małe kawałki .Gdy ciasto jeszcze podrośnie w każdym placuszku robimy wgłębienie dosyć głębokie i nakładamy tam truskawki i rabarbar.brzegi bułeczek smarujemy białkiem.Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok.25 min funkcja piekarnika góra-dół aż bułeczki się zarumienią.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Zrobiłlaś mi smaka na rabarbar pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) Ja też miałam takiego smaka na rabarbar ale taki kwaśny mi się trafił że hej:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również ;)