U mnie były proste pulpeciki z mięsa z indyka w sosie pomidorowym z makaronem.
SKŁADNIKI
500g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 liść laurowy
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 pełne łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki
świeży koper
szczypta cukru
sól, pieprz
1 opakowanie makaronu ok.400g (u mnie świderki)
WYKONANIE
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek
przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. W
razie potrzeby dodać bułki tartej. Doprawić mięso solą, pieprzem i
paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa
nieduże kulki W garnku zagotować wodę (tyle
tylko, by ledwie zakrywała pulpety)
dodać liść laurowy. Pulpety
włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut.
Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę
łyżką cedzakową, by dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos mąką oraz
śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można
dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), i nieco
gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu i zagotować. Włożyć z
powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać szczyptę
cukru i świeżo posiekany koper.Pulpeciki podawać z makaronem :)
Wyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuń