czwartek, 11 maja 2017

MIĘSNE KULECZKI W SOSIE POMIDOROWYM

Pulpeciki,klopsiki czy kulki mięsne,zawsze to jakaś alternatywa dla mielonych kotletów.
U mnie były proste pulpeciki z mięsa z indyka w sosie pomidorowym z makaronem.



SKŁADNIKI
500g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 liść laurowy
 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 pełne łyżki mąki
  1 łyżeczka słodkiej papryki  ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki
świeży koper
szczypta cukru
 sól, pieprz
 1 opakowanie makaronu ok.400g (u mnie świderki)

WYKONANIE
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. W razie potrzeby dodać bułki tartej. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki  W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety) dodać liść laurowy. Pulpety  włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut.


Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos mąką oraz śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), i nieco gorącego bulionu. Mieszankę  wlać do sosu i zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać szczyptę cukru i świeżo posiekany koper.Pulpeciki podawać z makaronem :)


1 komentarz: