Popularne leczo tym razem z mięsnymi kuleczkami.Pyszna szybka potrawa dla całej rodziny :).
SKŁADNIKI
400g mięsa mielonego
4 średnie cukinie
2 papryki
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz do smaku
oregano
jajko 2 łyżki kaszy manny
ryż
WYKONANIE
Cukinie
dokładnie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w
kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę
obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka,
podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie
doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać
koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną,
do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformujemy mięsne
kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć kuleczki z mięsa i przykryć pokrywką, dusić ok 10 minut . Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i
dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe leczo jedliśmy z ryżem i kiszonymi ogórkami.
SMACZNEGO!!!
fajny pomysł
OdpowiedzUsuń