poniedziałek, 22 maja 2017

LECZO Z KLOPSIKAMI I CUKINIĄ

Popularne leczo tym razem z mięsnymi kuleczkami.Pyszna szybka potrawa dla całej rodziny :).


SKŁADNIKI
400g mięsa mielonego
4 średnie cukinie
2 papryki
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz do smaku
oregano
jajko 2 łyżki kaszy manny
ryż

WYKONANIE

 Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformujemy mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć kuleczki z mięsa i przykryć pokrywką, dusić ok 10 minut . Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe leczo jedliśmy z ryżem i kiszonymi ogórkami.

SMACZNEGO!!! 



1 komentarz: