To ciasto łączy w sobie to co lubię :truskawki,jogurt,biszkopt i do tego ciasto ładnie się prezentuje.Jest to jogurtowiec na zimno dwukolorowy :) i nie jest za bardzo słodki.
SKŁADNIKI
Biszkopt
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
łyżka kakao
Masa jogurtowa
3 gęste jogurty naturalne po 330g
7 łyżek cukru pudru
1,5 łyżek kakao
3 łyżki żelatyny
2 łyżki kwaśnej śmietany
truskawki ok.400g
bita śmietana w sprayu
WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy je na sztywno i dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy.Następnie miksujemy na najniższych obrotach i dodajemy mąkę oraz kakao.
Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy.Biszkopt pieczemy ok.10 min. w temp.170C.Ja użyłam do tego ciasta małej tortownicy średnica ok.20cm.
Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż,następnie układamy truskawki wzdłuż tortownicy cięciem do obręczy.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy,studzimy,pilnując by była letnia ale jeszcze płynna.Jogurty dzielimy na pół,czyli jeden i pół przelewamy do jednej miski a drugi i pół do drugiej miski.Do pierwszej miski dajemy 3 łyżki cukru pudru i łyżkę śmietany i miksujemy.
Do drugiej miski dodajemy 4 łyżki cukru pudru,łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao,miksujemy.
Następnie wlewamy po pół szklanki żelatyny do jednej i drugiej miski.Do tortownicy wlewamy na przemian trochę białej masy trochę kakaowej masy i tak dalej z masy nam się skończą.Wkładamy tortownicę do lodówki na kilka godzin.Gdy masa dobrze stężeje dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną.
SMACZNEGO!!!
3
Wspaniały, wiosenny deser!
OdpowiedzUsuńDobrze, że sezon truskawkowy już jest z nami...
:)
Jest mi bardzo miło,że bierzesz udział wakcji ‚Dla mamy’ na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Bardzo dziękuje :)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis musze sobie zanotować pozdrawiam
OdpowiedzUsuń