wtorek, 30 stycznia 2018

PYSZNE CIASTO Z BUDYNIEM I PIANKĄ

Pyszne szybkie ciasto z budyniem na kakaowym spodzie.Ciasto po schłodzeniu rozpływa się w ustach i ma fajny trójkolorowy wygląd :).
SKŁADNIKI
Ciasto kakaowe
szklanka mąki
3 jajka
1 łyżka kakao
6 łyżek wody i 6 łyżek oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa
3 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
 budyń śmietankowy
200g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej

Śmietankowa pianka
450-500ml śmietanki 30%
1 i 1/2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru

gorzka czekolada do posypania

WYKONANIE
Na początek robimy nasz spód czyli ciasto kakaowe.Jajka ucieramy z cukrem ,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao i miksujemy.Na sam koniec dodajemy wodę i olej. Ciasto wylewamy na blaszkę(moja ma wym.25x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.20-25 min.w piekarniku nagrzanym do 180C.Sprawdzamy patyczkiem.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Czas na masę budyniową.2 szklanki mleka wlewamy do garnka dodajemy cukier,cukier waniliowy i masło.Gotujemy cały czas mieszając aż masło się rozpuści.Resztę składników na masę miksujemy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy na gotujące się mleko z masłem.Mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu.


Masę budyniową od razu wylewamy na ciasto kakaowe wyrównujemy i studzimy.
Teraz pianka.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody-studzimy.Przestudzoną żelatynę wlewamy pomału do ubijanej śmietanki i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach.
Piankę śmietankową wykładamy na ciasto a  górę posypujemy startą gorzką czekoladą.Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Ciasto bardzo łatwo się kroi i wyśmienicie smakuje.
SMACZNEGO!!!



A to przepis w formie krótkiego filmiku 

Jeśli ci się podoba proszę o łapkę w górę i subskrypcję mojego kanału.DZIĘKUJĘ!!

5 komentarzy:

  1. Mam pytanie czy do masy budyniowej dajemy budyń bo jest tam tak dziwnie sprecyzowane?(1 łyżka cukru waniliowego budyń śmietankowy)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak budyń razem z żółtkami i mąką miksujemy w 1/2 szklance mleka i dodajemy do mleka które gotujemy z masłem i cukrami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzieś schowała się jedna szklanka mleka :) W składnikach na masę budyniową podane jest 3 i 1/2 szklanki. 2 dodajemy do garnka z masłem, 1/2 miksujemy z żółtkami to = 2 i 1/2
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, gdzie można dostać taki tort na zamówienie? Potrzebuję zorganizować duże ilości ciasta na 18 urodziny siostry, na których spodziewamy się około 60 osób (rodzina +znajomi). Może macie jakieś pomysły lub polecenia?

    OdpowiedzUsuń