Bardzo prosty i łatwy w wykonaniu przepis na śledzie w oleju :)
Śledziki są pyszne,kruchutkie i smakuja wyśmienicie.
SKŁADNIKI
filety śledziowe ok.600-700g
2 cebule
olej
sok z połówki cytryny
3 łyżki octu jabłkowego do namoczenia śledzi
liście laurowe
ziele angielskie
ziarnisty kolorowy pieprz
pieprz mielony (opcjonalnie)
WYKONANIE
Na początek moczymy śledzie -zalewamy wodą i dodajemy 3 łyżki octu jabłkowego.Moczymy je tak z 4-5 godzin.Usuwamy w ten sposób część soli i śledzie robią się miększe bardziej smaczne.
Po tym czasie wyjmujemy z wody i odsączamy na ręczniku papierowym aby śledzie były w miarę suche.
Kroimy śledzie w taką kostkę ok.5 kostek wyjdzie na jeden płat śledziowy.Skrapiamy sokiem z połówki cytryny,mieszamy i na chwilę odstawiamy.
Teraz kroimy cebule na plasterki i wyłuskujemy krążki :).
Przygotowujemy słoik - na dno słoika wsypujemy ziele angielskie-parę ziarenek ,liście laurowe i nakładamy cebulę i śledziki warstwami.
Dosypujemy kilka ziarenek kolorowego pieprzu na warstwę.Układamy na przemian cebulke i śledziki.Zalewamy olejem najlepiej tłoczonym na zimno.U mnie był to pierwszy raz olej słonecznikowy-zawsze dodawałam rzepakowy.
Górna ostatnia warstwa to cebula oleju dodajemy tyle aby ta ostatnia warstwa też była przykryta olejem.
Następnie zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki na 24 godz.
Po tym czasie śledziki można jeść.
Moje wyszły wyśmienite.
Polecam serdecznie ten przepis :)
SMACZNEGO!!!
Tutaj przepis w formie filmiku-zapraszam serdecznie do polubienia,komentarzy i subskrypcji kanału.
Dziękuję
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz