sobota, 4 stycznia 2025

ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULKĄ

 Bardzo prosty i łatwy w wykonaniu przepis na śledzie w oleju :)


Śledziki są pyszne,kruchutkie i smakuja wyśmienicie.

SKŁADNIKI

filety śledziowe ok.600-700g

2 cebule

olej

sok z połówki cytryny

3 łyżki octu jabłkowego do namoczenia śledzi

liście laurowe

ziele angielskie

ziarnisty kolorowy pieprz

pieprz mielony (opcjonalnie)


WYKONANIE

Na początek moczymy śledzie -zalewamy wodą i dodajemy 3 łyżki octu jabłkowego.Moczymy je tak z 4-5 godzin.Usuwamy w ten sposób część soli i śledzie robią się miększe bardziej smaczne.


Po tym czasie wyjmujemy z wody i odsączamy na ręczniku papierowym aby śledzie były w miarę suche.

Kroimy śledzie w taką kostkę ok.5 kostek wyjdzie na jeden płat śledziowy.Skrapiamy sokiem z połówki cytryny,mieszamy i na chwilę odstawiamy.

Teraz kroimy cebule na plasterki i wyłuskujemy krążki :).

Przygotowujemy słoik - na dno słoika wsypujemy ziele angielskie-parę ziarenek ,liście laurowe i nakładamy cebulę i śledziki warstwami.



Dosypujemy kilka ziarenek kolorowego pieprzu na warstwę.Układamy na przemian cebulke i śledziki.Zalewamy olejem najlepiej tłoczonym na zimno.U mnie był to pierwszy raz olej słonecznikowy-zawsze dodawałam rzepakowy.

Górna ostatnia warstwa to cebula oleju dodajemy tyle aby ta ostatnia warstwa też była przykryta olejem.


Następnie zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki na 24 godz.

Po tym czasie śledziki można jeść.

Moje wyszły wyśmienite.



Polecam serdecznie ten przepis :)

SMACZNEGO!!!


Tutaj przepis w formie filmiku-zapraszam serdecznie do polubienia,komentarzy i subskrypcji kanału.

Dziękuję 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz