środa, 20 lipca 2016
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z KASZĄ JAGLANĄ
Brokuły mają silne działanie przeciwnowotworowe.Można tę zupkę jeść nawet na kolację :).
SKŁADNIKI
brokuł
1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 jabłko
2 ząbki czosnku
cebula
łyżeczka majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyzeczki curry
1/3 łyzeczki kurkumy
starta skórka z cytryny
łyżka oleju kokosowego lub oliwy
sól himalajska lub morska do smaku
płatki migdałowe lub orzechy włoskie
WYKONANIE
Myjemy brokuł i rozdzielamy na drobne różyczki.Zostawiamy kilka małych kawałków do dekoracji :).
Cebulę kroimy w piórka czosnek w plasterki lub paseczki.W rozgrzanym garnku rozpuszczamy olej,dodajemy cebulę i czosnek.Podsmażamy przez 2-3 minuty,dodajemy curry,majeranek oraz kurkumę,mieszamy.Nastepnie wrzucamy kawałki brokułów oraz pokrojone w kostkę jabłko.Wlewamy gorącą wodę tak do 3/4 wysokości,doprawiamy solą i mieszamy.Gotujemy pod przykryciem przez 10 min.Nastepnie dodajemy kaszę jaglaną i miksujemy blenderem na krem.Wsypujemy gałkę muszkatołową,skórkę z cytryny oraz drobne kawałki brokuła.
Podajemy zupkę posypaną płatkami migdałowymi lub orzechami.
SMACZNEGO!!!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz