środa, 6 lipca 2016

PLACUSZKI JAGLANO-SZPINAKOWE





Oto prosty, zdrowy i bardzo smaczny przepis na placuszki.
Świetnie smakują na ciepło i na zimno.



Kasza jaglana to „samo zdrowie”. Zawiera wiele cennych składników, które działają na nasz organizm niczym lekarstwo. Podobnie szpinak, bogaty w beta-karoten i luteinę, które są potężnymi antyoksydantami.

 Składniki na 14 placków

1 szklanka kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem)
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 g)
2 jajka
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Szpinak rozmrozić w durszlaku. Można go też lekko odcisnąć.
Kaszę jaglaną ugotować.
Kaszę jaglanką kilka razy wypłukać na sicie.
Do garnka wlać 2 szklanki wody, wsypać 1 szklankę kaszy, zagotować. Zmniejszyć ogień, nakryć przykrywką i gotować, aż będzie miękka. Ostudzić.
Do miski dodać kaszę i szpinak. Wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ręką formować placuszki wielkości około 5 cm.

 Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy z oliwek. Smażyć placuszki z każdej strony na złoty kolor.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz