czwartek, 28 lipca 2016

ZAPIEKANA CUKINIA Z JARMUŻEM


To danie powinno gościć w kuchni jak najczęściej..Jarmuż ma bowiem niezwykłe właściwości alkalizujące :).



SKŁADNIKI
1-2 cukinie
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka jarmużu
3-4 suszone pomidory
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta oregano
1 ząbek czosnku
olej kokosowy do smażenia
1 cm kłącza imbiru
nasiona słonecznika

WYKONANIE
Myjemy dokładnie cukinie,przekrawamy na pół i w poprzek.Wydrążamy środek i robimy takie łódeczki :).Środek cukini zostawiamy.Cukinię smarujemy oliwą ,doprawiamy solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok.10 min.
Przygotowujemy farsz.Pomidory tniemy na drobne kawałki,rozgrzewamy olej kokosowy na patelni dodajemy jarmuż doprawiamy solą i gałka muszkatołową ,solą,smażymy aż zmięknie jarmuż.Dodajemy pomidory,miąższ z cukini i oregano.Wsypujemy kaszę jaglaną mieszamy doprawiamy do smaku solą i smażymy ok.2 min.
Następnie wypełniamy farszem podpieczone cukinie i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok.10 min.
Serwujemy z prażonym na suchej patelni słonecznikiem.

SMACZNEGO!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz