SKŁADNIKI
1 puszka fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
2 cebule
jabłko
2 liście laurowe
1 ziarenko ziela angielskiego
1 goździk
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 szklanki zimnej wody
szczypta lubczyku
1 łyżka sosu sojowego
olej
sól himalajska różowa
zmielony pieprz czarny
WYKONANIE
Cebulę pokroić w kostkę,jabłko też.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić cebulę,jabłko,liście laurowe,ziele angielskie,goździk,dodać szczyptę lubczyku i dusić na małym ogniu aż cebula będzie miała złoty kolor.Usunąć przyprawy.
Fasolę (jeśli dodajemy tę z puszki - to trzeba odcedzić)połączyć z majerankiem,sporą szczyptą soli i pieprzu,wodą i sosem sojowym i zmiksować blenderem ręcznym.
Potem dodać wystudzoną cebulkę z jabłkiem i miksować przez chwilę na niskich obrotach,tak żeby wszystkie składniki się połączyły ,ale żeby nie zmiksować cebuli i jabłka na papkę- kawałki muszą być wyczuwalne.Doprawić solą i pieprzem lub dodać kilka kropel sosu sojowego- według uznania.
Smalczyk najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Ja akurat w tym przepisie użyłam czerwonej fasoli bo taką miałam w lodówce ale można dodać białą ;)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz