SKŁADNIKI
Na spód
3/4 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można zrobić ją z płatków owsianych)
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnista
Na nadzienie czekoladowe
3 tabliczki czekolady 70% kakao około 400 gramów (w sumie)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 wanilii
1 puszka mleka lub śmietanki kokosowej pełnotłustej wstawionej na noc do lodówki
WYKONANIE
Naszykować formę na tartę i nasmarować ją olejem kokosowym. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Wszystkie składniki na spód dokładnie wymieszać w misce. „Wylepić” nim formę na tartę i wstawić do nagrzanego piekarnika/ Piec około 10-12 minut.
Przygotowanie nadzienia czekoladowego
Czekoladę rozpuścić w małym garnuszku, dodać do niej miód i wanilię. Ostudzić. Mleko lub śmietankę kokosową wyjąć z lodówki, gęstą część wyjąć i przełożyć do garnuszka z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
Kiedy spód tarty ostygnie, wylać masę czekoladową , wyrównać łyżką i wstawić do zamrażarki na 2 godziny lub do lodówki na 5-6 godzin, aby masa czekoladowa zastygła.
Na górę można położyć owoce np.truskawki,maliny,jagody itp.
1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można zrobić ją z płatków owsianych)
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnista
Na nadzienie czekoladowe
3 tabliczki czekolady 70% kakao około 400 gramów (w sumie)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 wanilii
1 puszka mleka lub śmietanki kokosowej pełnotłustej wstawionej na noc do lodówki
WYKONANIE
Naszykować formę na tartę i nasmarować ją olejem kokosowym. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Wszystkie składniki na spód dokładnie wymieszać w misce. „Wylepić” nim formę na tartę i wstawić do nagrzanego piekarnika/ Piec około 10-12 minut.
Przygotowanie nadzienia czekoladowego
Czekoladę rozpuścić w małym garnuszku, dodać do niej miód i wanilię. Ostudzić. Mleko lub śmietankę kokosową wyjąć z lodówki, gęstą część wyjąć i przełożyć do garnuszka z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
Kiedy spód tarty ostygnie, wylać masę czekoladową , wyrównać łyżką i wstawić do zamrażarki na 2 godziny lub do lodówki na 5-6 godzin, aby masa czekoladowa zastygła.
Na górę można położyć owoce np.truskawki,maliny,jagody itp.
Tarta jest obłędna :) :)!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz