Jedliście kotlety z ciecierzycy? Jeśli nie, to żałujcie, bo są wyśmienite a ciecierzyca jest bardzo zdrowa.
SKŁADNIKI
• 400 g ciecierzycy
• 3 cebule
• 5 ząbków czosnku
• 2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku
• 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego
• 2-3 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka kuminu
• sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
• 4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić kotleciki
• olej do smażenia
• kasza kukurydziana do obtoczenia
WYKONANIE
1. Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce trzeba zblendować żeby ją rozdrobnić. Można to zrobić blenderem ręcznym lub melakserem.
UWAGA!! Nie gotujemy ciecierzycy blendujemy od razu po namoczeniu i odsaczeniu :)
2. Do melaksera wkładam ciecierzycę, obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
3. Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszam i formuję kotleciki. Smażę partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Kotleciki odsączam na papierze.
4. Podaję z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty lub tartej marchewki z jabłkiem i imbirem.
W przepisie dodałam łyżeczkę sody oczyszczonej - soda powoduje, że kotlety nie ciągną tyle tłuszczu i są lżejsze, obowiązkowa nie jest :) jak kto woli :)
SMACZNEGO!!!
Ciecierzyca –
właściwości
Wysoka zawartość składników odżywczych sprawia, że jest to pokarm
niezwykle cenny dla naszego organizmu. Jej regularne spożywanie może
przynieść ogromne korzyści dla zdrowia bowiem:
zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;
wspomaga leczenie cukrzycy;
przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi;
pozytywnie wpływa na płodność;
wspomaga funkcjonowanie śledziony, trzustki oraz żołądka;
poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci;
podnosi odporność organizmu;
pomaga obniżyć zawartość cholesterolu we krwi.
http://bonavita.pl/ciecierzyca-posiada-liczne-wlasciwosci-zdrowotne-i-jest-skarbnica-wartosci-odzywczych-2antynowotworowej.
http://bonavita.pl/ciecierzyca-posiada-liczne-wlasciwosci-zdrowotne-i-jest-skarbnica-wartosci-odzywczych-2antynowotworowej.
Ciecierzyca – wartości
odżywcze
Jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich
niezbędnych aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso.
Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także
nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości
fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. W 100 g
ugotowanych ziaren zawiera zaledwie 164 kalorie i 2,6 g tłuszczu (0,27 g
tłuszczy nasyconych), za to obfita jest w błonnik (7,6 gramów) oraz
białko (8,9 gramów).
http://bonavita.pl/ciecierzyca-posiada-liczne-wlasciwosci-zdrowotne-i-jest-skarbnica-wartosci-odzywczych-2
http://bonavita.pl/ciecierzyca-posiada-liczne-wlasciwosci-zdrowotne-i-jest-skarbnica-wartosci-odzywczych-2
Ciecierzyca – wartości
odżywcze
Jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich
niezbędnych aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso.
Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także
nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości
fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. W 100 g
ugotowanych ziaren zawiera zaledwie 164 kalorie i 2,6 g tłuszczu (0,27 g
tłuszczy nasyconych), za to obfita jest w błonnik (7,6 gramów) oraz
białko (8,9 gramów).
http://bonavita.pl/ciecierzyca-posiada-liczne-wlasciwosci-zdrowotne-i-jest-skarbnica-wartosci-odzywczych-2
http://bonavita.pl/ciecierzyca-posiada-liczne-wlasciwosci-zdrowotne-i-jest-skarbnica-wartosci-odzywczych-2
Ciecierzyca – wartości
odżywcze
Jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich
niezbędnych aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso.
Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także
nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości
fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. W 100 g
ugotowanych ziaren zawiera zaledwie 164 kalorie i 2,6 g tłuszczu (0,27 g
tłuszczy nasyconych), za to obfita jest w błonnik (7,6 gramów) oraz
białko (8,9 gramów).
http://bonavita.pl/ciecierzyca-posiada-liczne-wlasciwosci-zdrowotne-i-jest-skarbnica-wartosci-odzywczych-2
http://bonavita.pl/ciecierzyca-posiada-liczne-wlasciwosci-zdrowotne-i-jest-skarbnica-wartosci-odzywczych-2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz