czwartek, 28 lipca 2016

ZUPA KREM Z PIECZONEGO BURAKA


Buraki są łatwo dostępne,niezwykle zdrowe i działają odkwaszająco.Krem z pieczonego buraka jest bardzo pyszny :).



SKŁADNIKI
6 buraków
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jabłko
2cm imbiru (kłącza)
1/2 łyżeczki cuury
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
szczypta majeranku
sól morska lub himalajska
łyżka oleju kokosowego

WYKONANIE
Rozgrzewamy piekarnik do temp.200 stopni.Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową  i pieczemy ok.40 min.Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę,posiekany czosnek oraz starty imbir.Gotujemy 3 min.Następnie wsypujemy przyprawy mieszamy i dodajemy pokrojone buraki oraz jabłko,zalewamy wodą do 3/4 wysokości warzyw. doprawiamy solą do smaku.
Gotujemy ok.10 min,wlewamy mleko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną.Gotujemy jeszcze ok.5 min.Po tym czasie blendujemy wszystko na gładki krem.
Dekorujemy np.kiełkami rzodkiewki i łyżką mleczka kokosowego.

SMACZNEGO!!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz