I jeszcze ten słonecznik bardzo zdrowy :).
Słonecznik, pyszne ziarenka niezwykle cenne dla naszego organizmu. W takim małym nasionku zamknięte są: witamina E, A, D, B6 oraz potas, wapń i żelazo. Dlatego jeśli tylko macie ochotę na przekąskę, wybierajcie pestki słonecznika.
SKŁADNIKI
2 szklanki nasion słonecznika
2 łyżki karobu lub kakao
2-3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli himalajskiej
WYKONANIE
Słonecznik uprażyć na suchej patelni,uważać żeby się nie przypalił.Następnie ostudzić.
Ostudzony słonecznik blendujemy na "masło",może to trochę potrwać w zależności jaki mamy sprzęt.Ja użyłam zwykłego ręcznego blendera,tylko pamiętajcie że naczynie musi być przykryte bo słonecznik bardzo pryska na początku :).
Potem dodajemy syrop klonowy i karob(zamiennie można użyć kakao) i miksujemy dalej.
Masę formujemy w wałek i kroimy tak jak kopytka ;)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz