środa, 6 lipca 2016

KOTLECIKI Z ZIEMNIAKAMI I NATKĄ PIETRUSZKI


SKŁADNIKI



85g ryżu długoziarnistego
2 duże ziemniaki
2 czerwone cebule drobno posiekane
ząbek czosnku
4 łyzki świeżej natki pietruszki
6 łyżek sezamu
sól pieprz
olej do smażenia

WYKONANIE

Ugotować ryż wedlug przepisu na opakowaniu,po czym dobrze odcedzić.Rozłożyć na talerzu i odstawić na godzinę,by całkowicie wystygł.Od czasu do czasu zamieszać widelcem.

W tym czasie ugotować ziemniaki w dużym rondlu z osolonym wrzątkiem.Odcedzić i ubić na puree.W dużej misce wymieszać puree z ostudzonym ryżem,cebulami,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,natką pietruszki i przyprawami.

Uformować z otrzymanej masy 8 kotlecików i obtoczyć w nasionach sezamu.Rozgrzać olej na dużej patelni z grubym dnem.Smażyć kotleciki przez 3-5 min, obracając,aż staną się chrupiące i brązowe.

SMACZNEGO!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz