sobota, 9 lipca 2016

ZAKWAS Z BURAKÓW





Zakwas z buraków jest podstawowym składnikiem czerwonego barszczu, jak również cennym napojem zdrowotnym – probiotykiem.

 Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych.Podobnie jak kapusta kiszona niepasteryzowana i ogórki kiszone, dostarcza witaminę C, kwas mlekowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B, i wiele minerów. Do tego żelazo, żelazo, wapń, magnez i potas.



Składniki:
– 1 kilogram buraków
– kilka ząbków czosnku
– 2 litry przegotowanej i przestudzonej wody
– ziele angielskie
– 2-3 listki laurowe
– kminek
– łyżka soli himalajskiej lub morskiej
– kromka razowego chleba na zakwasie


Wykonanie:  
Buraki myjemy, obieramy cienko ze skórki (młodych nie obieramy) i kroimy w plastry.
Układamy w kamionce lub dużym słoju, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, żeby wszystkie buraki były przykryte.

 Na wierzch kładziemy kromkę chleba. Jeżeli nie mamy prawdziwego chleba na zakwasie, to nic nie dajemy – zakwas też wyjdzie tylko potrwa to dzień lub dwa dłużej.


Całość obciążamy, żeby buraki nie wypływały na przykład garnuszkiem lub kamieniem.
Naczynie przykrywamy gazą lub ściereczką, którą zabezpieczamy gumką recepturką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury – im cieplej tym szybciej. Dodanie jako startera odrobiny poprzedniego zakwasu przyspiesza kiszenie.
Po dwóch dniach wyrzucamy chleb i zbieramy pianę. Zakwas jest gotowy, gdy czujemy wyraźny kwaśny zapach.
Gotowy zakwas przelewamy do butelki filtrując przez złożoną gazę.
Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętych butelkach nawet kilka miesięcy.

 Buraki są silnym antyoksydantem, mają działanie antynowotworowe, polecane są w profilaktyce niedokrwistości, przy przeziębieniach oraz anemii.
Buraki mają właściwości oczyszczające krew, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność,  poprawiają koncentrację, przeciwdziałają miażdżycy, odkwaszają organizm, spowalniają procesy gnilne w jelitach oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Ze względu na dużą ilość błonnika są polecane przy diecie odchudzającej.
Zakwas buraczany jest napojem, który wspaniale gasi pragnienie w czasie upałów
Możemy zakwas dodać także do barszczyku czerwonego aby wzmocnić jego smak.Po dodaniu nie nalezy barszczu już gotować bo straci swój piękny czerwony kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz