sobota, 27 września 2025

KOTLETY JAJECZNE Z ZIELONYM GROSZKIEM

 Pyszne i sycące kotleciki jajeczne z groszkiem.






SKŁADNIKI

1 jajko

5 jajek ugotowanych na twardo

ser typu feta 100g

koperek

bułka kajzerka

bułka tarta

100g groszku zielonego mrożonego

ząbek czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz


WYKONANIE

Mrożony groszek wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok.2 minut.



Bułkę kajzerkę najlepiej taka czerstwą rwiemy na mniejsze kawałki dajemy do miseczki i zalewamy zimną wodą.Odstawiamy na 10-15 minut.

Po tym czasie bułkę odciskamy z wody i przekładamy do miski.Następnie dodajemy ser typu feta i widelcem dokładnie rozdrabniamy i mieszamy aż składniki się połączą.

Dodajemy ugotowane jajka,czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Dokładnie wszystko rozdrabniamy i mieszamy do połączenia się składników.


Kroimy drobno koperek i dodajemy do masy a następnie wsypujemy zielony groszek i surowe jajko,dokładnie mieszamy.


Jeśli masa jest za rzadka można dodać bułkę tartą lub kaszę mannę :).

Z masy formujemy kotleciki obtaczamy je w bułce tartej i smażymy .


Usmażone kotleciki kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.



U mnie kotleciki podane były z kaszą i ogórkiem kiszonym.




SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz