Pyszne i sycące kotleciki jajeczne z groszkiem.
SKŁADNIKI
1 jajko
5 jajek ugotowanych na twardo
ser typu feta 100g
koperek
bułka kajzerka
bułka tarta
100g groszku zielonego mrożonego
ząbek czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz
WYKONANIE
Mrożony groszek wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok.2 minut.
Bułkę kajzerkę najlepiej taka czerstwą rwiemy na mniejsze kawałki dajemy do miseczki i zalewamy zimną wodą.Odstawiamy na 10-15 minut.
Po tym czasie bułkę odciskamy z wody i przekładamy do miski.Następnie dodajemy ser typu feta i widelcem dokładnie rozdrabniamy i mieszamy aż składniki się połączą.
Dodajemy ugotowane jajka,czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Dokładnie wszystko rozdrabniamy i mieszamy do połączenia się składników.
Kroimy drobno koperek i dodajemy do masy a następnie wsypujemy zielony groszek i surowe jajko,dokładnie mieszamy.
Jeśli masa jest za rzadka można dodać bułkę tartą lub kaszę mannę :).
Z masy formujemy kotleciki obtaczamy je w bułce tartej i smażymy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz