Składniki (dla 2 osób)
5 ogórków gruntowych (około 12 cm każdy)
1/2 bulwy kopru włoskiego
3 średniej wielkości marchewki
garść rukoli
Na dressing
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oleju lnianego
2 łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
otarta skórka z ćwiartki cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie
Pokroić warzywa na cieniutkie plasterki. Ja użyłam obieraka do ziemniaków.
Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy gorącą wodą.
Ocieramy skórkę z ćwiartki cytryny i wyciskamy z niej sok. Siekamy natkę pietruszki.
W misce mieszamy dokładnie olej, cytrynę (sok i skórkę), natkę oraz sól i pieprz.
Mieszamy warzywa z dresingiem i surówka gotowa:)
SMACZNEGO
Ciekawy smak! :)
OdpowiedzUsuńi pyszny :) :)
OdpowiedzUsuń