niedziela, 13 marca 2016

SAŁATA Z PIECZONYMI POMIDORAMI I SEREM

Niezwykle aromatyczna, lekka i nieziemsko smaczna,piekłam pomidory po raz pierwszy i nie bardzo wiedziałam czy się uda, ale mówię Wam, było warto.
Do pieczenia wybrałam pomidory podłużne i o małej zawartości soku.

SKŁADNIKI
  • 4 pomidory do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do skropienia pomidorów
  • mix sałat 2 duże garście
  • garść posiekanego szczypiorki
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 świeże pomidory
  • 1 mała mozzarella
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
WYKONANIE 

  Pomidory pokroić na plasterki o grubości około 5 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko posolić, namoczyć palce w oliwie i każdy plasterek pomidora posmarować. Piec około 50 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po upieczeniu powinny być miękkie ale dość zwarte.

Kiedy pomidory się pieką, pokroić szczypiorek, pomidory, uprażyć migdały i przygotować sos winegret.






Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, sok z cytryny i posiekany drobno czosnek. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Do miski wkładamy sałatę, szczypiorek, bazylię, pokrojone pomidory i mozzarellę.

Sałatę łączę z sosem winegret, dokładnie mieszam i dodaję upieczone pomidory. Na koniec posypuję kaparami i prażonymi migdałami.

Upieczone pomidory można przechowywać kilka dni w słoiku, z tym, że należy je zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz