Do pieczenia wybrałam pomidory podłużne i o małej zawartości soku.
- 4 pomidory do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek do skropienia pomidorów
- mix sałat 2 duże garście
- garść posiekanego szczypiorki
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 świeże pomidory
- 1 mała mozzarella
- garść świeżych liści bazylii
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Pomidory pokroić na plasterki o grubości około 5 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko posolić, namoczyć palce w oliwie i każdy plasterek pomidora posmarować. Piec około 50 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po upieczeniu powinny być miękkie ale dość zwarte.
Kiedy pomidory się pieką, pokroić szczypiorek, pomidory, uprażyć migdały i przygotować sos winegret.
Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, sok z cytryny i posiekany drobno czosnek. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do miski wkładamy sałatę, szczypiorek, bazylię, pokrojone pomidory i mozzarellę.
Sałatę łączę z sosem winegret, dokładnie mieszam i dodaję upieczone pomidory. Na koniec posypuję kaparami i prażonymi migdałami.
Upieczone pomidory można przechowywać kilka dni w słoiku, z tym, że należy je zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz