środa, 9 marca 2016

JAK ZROBIĆ DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

W ostatnim czasie bardzo wkręciłam się w robienie mlek roślinnych ;).Często zadaje sobie pytanie jak mogłam pić mleko  pochodzące od innych zwierząt?", które dodatkowo bardziej szkodzi niż pomaga.

Co nam będzie potrzebne? tylko wiórki kokosowe i woda 
SKŁADNIKI 

  •  200g wiórek kokosowych
  • 2l wody
 Zagotować 2 l wody. Połowę wlać do blendera, dodać wiórki, miksować na wysokich obrotach ok. 3 min.Następnie na misce położyć gazę i wlać wiórki z wodą i dokładnie odcisnąć.
Włożyć do blendera z powrotem te wytłoczyny dodać resztę wody i ponownie zmiksować.
Wycisnąć jeszcze raz mleczko i gotowe :)
Z 200g wiórek wychodzi ponad 1l mleka kokosowego.
Mleko można trzymać w lodówce szczelnie zamknięte przez ok.3 dni.Jak dłużej postoi rozwarstwia się ale to normalne wystarczy lekko wstrząsnąć.




Pozostałość po wyciśnięciu czyli tzw.pulpę kokosową można ususzyć w piekarniku następnie zmielić lekko w młynku i wychodzi nam świeżutka mąka kokosowa :)


Tak wiec warto od czasu do czasu zrobic sobie jakieś danie lub deser ,które zawiera mleko kokosowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz