Lekkie waniliowe racuszki rozpływające się w ustach, pychotka:)
Mogą być przekąską lub nawet na śniadanko.
SKŁADNIKI
- 20g mąki kukurydzianej
- 20g mąki ryżowej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 10g ksylitolu (lub zwykłego cukru)
- 1 duże jabłko
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- szczypta świezej wanilii lub 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE
Jabłko obieramy usuwamy środek z nasionami,kroimy na plastry ok.8 sztuk- zależy od jabłka
Trzemy samo żółtko z ksylitolem na gładką jasną masę,dodajemy mleko wanilię i mąki najlepiej przesiane i połączone z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy
Ubijamy białko na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem,tak aby nie było grudek.
Krążki jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni z tłuszczem
Smażymy z obu stron aż ciasto się zarumieni.
Racuszki smażą się bardzo szybko więc pilnujemy :)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz