piątek, 11 marca 2016

KAKAOWO-KASZTANOWE AMARANTUSKI

Pamiętacie dmuchany ryż i szyszki robione właśnie z dmuchanego ryżu :)? Moje amarantuski zawierają dmuchany amarantus tzw.popping amarantusowy bo ryżu nie miałam :),wyglądem nie przypominają szyszek ale są równie smaczne :)

Składniki

  • 40g "dmuchanego" amarantusa
  • 40g masła
  • 80ml mleka najlepiej roślinnego
  • 20g ksylitolu
  • 20g kakao lub karobu
  • 20g mąki kasztanowej 
 

Przygotowanie

  1. Mleko,masło,ksylitol oraz kakao włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu aż się zagotuje.

    Zdjąć z ognia,dodać mąkę kasztanową i dokładnie wymieszać,odstawić do ostudzenia.

    Następnie dodać amarantus i delikatnie połączyć z masą kakaową.

    Z niewielkich porcji formujemy np.kuleczki albo łyżką nakładamy porcje na talerz lub papier do pieczenia.

    Odstawiamy w chłodne miejsce by stężały.Najlepiej do lodówki.

    Smakują wyśmienicie.

    SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz