Pamiętacie dmuchany ryż i szyszki robione właśnie z dmuchanego ryżu :)? Moje amarantuski zawierają dmuchany amarantus tzw.popping amarantusowy bo ryżu nie miałam :),wyglądem nie przypominają szyszek ale są równie smaczne :)
Składniki
-
40g
"dmuchanego" amarantusa
-
40g masła
-
80ml
mleka najlepiej roślinnego
-
20g
ksylitolu
-
20g
kakao lub karobu
-
20g mąki
kasztanowej
Przygotowanie
- Mleko,masło,ksylitol oraz kakao włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu aż się zagotuje.
Zdjąć z ognia,dodać mąkę kasztanową i dokładnie wymieszać,odstawić do ostudzenia.
Następnie dodać amarantus i delikatnie połączyć z masą kakaową.
Z niewielkich porcji formujemy np.kuleczki albo łyżką nakładamy porcje na talerz lub papier do pieczenia.
Odstawiamy w chłodne miejsce by stężały.Najlepiej do lodówki.
Smakują wyśmienicie.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz