piątek, 4 marca 2016

KURCZAK PIECZONY Z KOPREM WŁOSKIM

Niby pospolity pieczony kurczak ale......koper włoski nadaje kurczakowi lekko cytrynowy smak w połączeniu z przyprawami jest przepyszny a ten zapach unoszący się po kuchni.....mmmm


SKŁADNIKI
  • 1 kurczak
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 

WYKONANIE

 Kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Koper włoski kroimy na plasterki ok.5 mm grubości.

Do miseczki wsypujemy sól,pieprz,chili,lubczyk i dodajemy oliwę.Dokładnie mieszamy-powstanie ziołowa papka.

Smarujemy nią dokładnie kurczaka.

Pokrojony koper włoski wkładamy do miski,solimy i polewamy oliwą mieszamy tak aby sól i oliwa dokładnie pokryły koper.

Kurczaka wyłożyć na blachę i obłożyć pokrojonym koprem włoskim dodać gałązki świeżych ziół.






Pieczemy 15-20 min.w temperaturze 200 stopni a następnie kolejne 40-45 min. w temperaturze 180 stopni.


Pokrojonego kurczaka można podawać z ziemniakami,kaszą czy nawet zjeść samego np.z surówką :)



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz