Niby pospolity pieczony kurczak ale......koper włoski nadaje kurczakowi lekko cytrynowy smak w połączeniu z przyprawami jest przepyszny a ten zapach unoszący się po kuchni.....mmmm
- 1 kurczak
- 2 bulwy kopru włoskiego
- kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
- 2 łyżki suszonego lubczyku
- szczypta chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
WYKONANIE
Kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Koper włoski kroimy na plasterki ok.5 mm grubości.
Do miseczki wsypujemy sól,pieprz,chili,lubczyk i dodajemy oliwę.Dokładnie mieszamy-powstanie ziołowa papka.
Smarujemy nią dokładnie kurczaka.
Pokrojony koper włoski wkładamy do miski,solimy i polewamy oliwą mieszamy tak aby sól i oliwa dokładnie pokryły koper.
Kurczaka wyłożyć na blachę i obłożyć pokrojonym koprem włoskim dodać gałązki świeżych ziół.
Pieczemy 15-20 min.w temperaturze 200 stopni a następnie kolejne 40-45 min. w temperaturze 180 stopni.
Pokrojonego kurczaka można podawać z ziemniakami,kaszą czy nawet zjeść samego np.z surówką :)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz