Ten chlebek jest niesamowity,lekki,wilgotny i bardzo zdrowy :)
Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek.
Zakochałam się w smaku tego chleba od pierwszego upieczenia :)
SKŁADNIKI
- 60g mąki migdałowej lub kokosowej (można użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej)
- 2 czubate łyżki kakao
- 4 jajka
- 4 dojrzałe banany
- 4 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka przypraw korzennych: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (może być również przyprawa do piernika)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Zwykłą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miseczki wsypać wszystkie suche składnik:mąkę kakao sól proszek oraz sodę.
Banany obrać i zmiksować na gładką papkę.Dodać do nich miód i dokładnie wymieszać.
Jajka ubić na piankę.
Do suchych składników dodać masę z bananów i ubite jajka,delikatnie wymieszać.
Przełożyć do keksówki i piec ok.45min. na środkowej półce
Jeżeli ciasto za bardzo będzie się z góry przypiekać przykryć papierem do pieczenia.
SMACZNEGO!!!
Pyszny, do zrobienia w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie.U mnie uwielbiają ten chlebek,na początku mysleli ze to ciasto bananowe :)
OdpowiedzUsuń