środa, 2 marca 2016

PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY


Ten chlebek jest niesamowity,lekki,wilgotny i bardzo zdrowy :)
Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek.
Zakochałam się w smaku tego chleba od pierwszego upieczenia :)

SKŁADNIKI
  • 60g mąki migdałowej lub kokosowej (można użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 4 dojrzałe banany
  • 4 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka przypraw korzennych: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (może być również przyprawa do piernika)
  • 1/2 łyżeczki soli  morskiej lub himalajskiej

WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Zwykłą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miseczki wsypać wszystkie suche składnik:mąkę kakao sól proszek oraz sodę.

Banany obrać i zmiksować na gładką papkę.Dodać do nich miód i dokładnie wymieszać.

Jajka ubić na piankę.

Do suchych składników dodać masę z bananów i ubite jajka,delikatnie wymieszać.

Przełożyć do keksówki i piec ok.45min. na środkowej półce

Jeżeli ciasto za bardzo będzie się z góry przypiekać przykryć papierem do pieczenia.


SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

  1. Pyszny, do zrobienia w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie.U mnie uwielbiają ten chlebek,na początku mysleli ze to ciasto bananowe :)

    OdpowiedzUsuń