czwartek, 10 marca 2016

CIABATA Z AVOCADO,RUKOLĄ,SALSĄ POMIDOROWĄ I PESTKAMI DYNI

Najlepsza bułka bez glutenu jaką kiedykolwiek jadłam!

Danie palce lizać! Taka kanapka jest bardzo zdrowa i niesamowicie smaczna. Jest wspaniałym źródłem dobrze przyswajalnego błonnika i zdrowych tłuszczy.
Kanapkę można zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy na lunch. Zamiast avocado można położyć pieczeń, chudą szynkę, wędzonego łososia czy ugotowane na twardo jajka.  

 

Składniki na ciabatę
6 czubatych łyżek otrębów owsianych (mogą być płatki, ale trzeba je zmielić delikatnie na mniejsze kawałki (nie na mąką))
1/4 paczki drożdży
2 jajka
1 paczka białego chudego sera (200 gramów)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Wykonanie
Do miski wkładamy otręby, dodajemy rozgnieciony lekko widelcem biały ser, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Można zmiksować ciasto mikserem. Na koniec dodajemy pokruszone drożdże, dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Masę wlewamy do silikonowej foremki. Moja foremka ma długość 20 cm. Wychodzi z niej ciabata o długości 20 cm i grubości około 6-7 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie masz silikonowej foremki możesz wlać ciasto do zwykłej formy z tym, że lekko wysmaruj ją tłuszczem może być oliwa i posyp otrębami. Jeśli robisz ciabatą po raz pierwszy najlepiej jest kontrolować jej pieczenie patyczkiem i sprawdzać co jakiś czas czy już się upiekła.



Składniki na salsę
opakowanie pomidorków koktajlowych 200 gramów
2 średnie ząbki czosnku
3-4 liście świeżej bazylii
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
szczypta soli, pieprzu i chilli.

Składniki na kanapkę
Pęczek rukoli
1 łyżka pestek dyni
1/2 avocado pokrojone na plasterki
szczypta chilli

Wykonanie
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy posiekany czosnek i przekrojone na pół pomidorki. Smażymy kilka minut i dodajemy bazylię. Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki. Konsystencja powinna być dość sztywna, pomidorki nie powinny być rozgotowane. Doprawiamy do smaku solą, świeżym pieprzem i chilli.

Kiedy chlebek ostygnie, przekrawamy go wzdłuż na pół. Smarujemy pomidorową salą, dodajemy rukolę, pokrojone na kawałki avocado, posypujemy delikatnie chilli (jeśli wolisz wersję bardziej łagodną można zrezygnować z chilli)

Pestki dyni prażymy kilka minut na teflonowej patelni. Kiedy będą już gotowe będą delikatnie pstrykać wówczas należy przełożyć je do miseczki.
Ciabatę posypujemy pestkami dyni.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz