SKŁADNIKI
- 500g mąki gryczanej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki kokosowej
- 2 czubate łyżki chia
- 1/2 łyżeczki soli
- 30g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki miodu
- 720 ml letniej wody
- 120ml letniej wody do rozrobienia drożdzy
- 6 łyżek ciepłej wody do zalania chia
- tłuszcz do posmarowania formy
Nasionka chia wsypać do miseczki i zalać ciepłą wodą.Odstawić na 15 min.
W drugiej miseczce przygotować drożdże.Rozmieszać je z ciepłą wodą i dodać miód.Odstawić na ok.15 min.
Z podanych składników wychodzą dwie małe keksówki.
Keksówki posmarować tłuszczem oprószyć mąką kokosową..
W trzeciej misce wymieszać wszystkie suche składniki ,dodać chia ,drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać.
Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia..
Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czy płatkami owsianymi albo zostawić bez niczego.
Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Chlebek jest pyszny
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz