poniedziałek, 7 marca 2016

CHLEBEK GRYCZANY Z CHIA

To był mój pierwszy chlebek bezglutenowy,który upiekłam :) jakiś czas temu.Niestety oczywiście nie wyszedł ;),ale za trzecim razem wyszedł taki jak powinien czyli pyszny :).



SKŁADNIKI
  • 500g mąki gryczanej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 2 czubate łyżki chia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 720 ml letniej wody
  • 120ml letniej wody do rozrobienia drożdzy
  • 6 łyżek ciepłej wody do zalania chia
  • tłuszcz do posmarowania formy
WYKONANIE
 Nasionka chia wsypać do miseczki i zalać ciepłą wodą.Odstawić na 15 min.

W drugiej miseczce przygotować drożdże.Rozmieszać je z ciepłą wodą i dodać miód.Odstawić na ok.15 min.

Z podanych składników wychodzą dwie małe keksówki.

Keksówki posmarować tłuszczem oprószyć mąką kokosową..

W trzeciej misce wymieszać wszystkie suche składniki ,dodać chia ,drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać.

Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia..

Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czy płatkami owsianymi albo zostawić bez niczego.


Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Chlebek jest pyszny


SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz