Bardzo pyszne kotleciki,których głównym składnikiem jest makaron.Nie raz zostawała mi nadwyżka makaronu i szukałam na internecie przepisów co można z nim ciekawego zrobić.A tu wystarczy dodać kilka dodatków i danie gotowe.Z tego przepisu wychodzi naprawdę dużo kotlecików i można je zjeść następnego dnia.
SKŁADNIKI
350g makaronu(muszelki,świderki,wstążki itp.)
cebula
ok.100g.szynki
150g sera żółtego
2 ząbki czosnku
szklanka mąki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
200g mielonego mięsa
trochę oleju
sól,pieprz
bułka tarta (do obtaczania kotlecików)
olej do smażenia
WYKONANIE
Makaron gotujemy,odcedzamy i studzimy,chyba że mamy makaron z poprzedniego dnia ;).Ugotowany makaron siekamy w rozdrabniaczu na mniejsze kawałeczki.Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki,szynkę w drobną kosteczkę.Następnie wrzucamy do garnka dodajemy troszkę oleju i podsmażamy chwilkę,później dodajemy mięso mielone i też smażymy chwilkę wszystko razem,studzimy i dodajemy do makaronu.Dodajemy także starty żółty ser,jajka,bułkę tartą i mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Z masy formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na ciemnozłoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Kotleciki można podawać z sosem np.pomidorowym lub pieczarkowym,do tego jakaś surówka i obiadek gotowy.
SMACZNEGO!!!
ciekawa propozycja! ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa i smaczna :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nigdy takich nie robiłam. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuń