SKŁADNIKI
4 filety z dorsza takie po 100g najlepiej
1 brokuł
250g ryżu sypkiego
ząbek czosnku
pieprz,sól
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
ogórki kiszone(opcjonalnie)
WYKONANIE
Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.Filety z dorsza doprawić pieprzem i solą.Piekarnik ustawiamy na funkcję grilowania i rozgrzewamy do 190-200C.Grillujemy przez 25 min.
Brokuła myjemy,kroimy na drobne różyczki,zalewamy wrzątkiem i gotujemy jeszcze ok.10 min.Wodę można lekko osolić,a pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny aby brokuły zachowały ładny zielony kolor.Ryż i brokuł odcedzamy ,przekładamy do miski,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy.
Podajemy z grillowanym dorszem lub inną rybką np.łososiem skropionym sokiem z cytryny.Ja dodałam jeszcze ogórki kiszone żeby trochę zaostrzyć smak.Wszystkim bardzo smakowało. :)
SMACZNEGO!!!
Ogólnie sama ryba grillowana czy z piekarnika jest bardzo smaczna i muszę przyznać, że ja bardzo ją lubię robić. Na ten moment bardzo fajnie również sprawdza się danie z https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ i jestem zdania, że jest to świetna alternatywa dla innych potraw.
OdpowiedzUsuń