Masa serowo-czekoladowa
750g sera białego mielonego
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
100g ciemnej czekolady najlepiej gorzkiej
2 i 1/2 łyżki żelatyny
6 bananów
500 ml schłodzonej śmietanki 30 %
1/3 szklanki mleka
1 łyżka żelatyny
4 kostki ciemnej czekolady najlepiej mlecznej
Spód
200 g herbatników zwykłych
120 g masła
WYKONANIE
Na początek przygotowujemy spód.Masło rozpuszczamy i studzimy.Herbatniki wsypujemy do blendera,malaksera i miksujemy na "mąkę".Do zmielonych herbatników wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy.Powstałą masą wylepiamy spód blaszki.Blaszkę wstawiamy do lodówki.Następnie bierzemy się za wykonanie masy serowo-czekoladowej.Do garnuszka wlewamy mleko dodajemy żelatynę i odstawiamy żeby żelatyna napęczniała.Następnie podgrzewamy mleko aby żelatyna się rozpuściła- nie gotujemy.Odstawiamy do wystudzenia.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.Do miski przekładamy ser, serek mascarpone i cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści.Następnie dodajemy zimną płynną czekoladę i miksujemy dodajemy też płynną żelatynę i miksujemy.1/3 masy wylewamy na blaszkę z herbatnikami,banany obieramy ze skórki i kładziemy na masie lekko dociskając.Można banany przekroić wzdłuż jak kto woli :).Na banany wyłożyć pozostałą część masy i wyrównujemy ładnie wierzch.Wstawiamy do lodówki.
Teraz przygotujemy wierzch naszego ciasta.Do garnuszka wlewamy mleko dodajemy żelatynę i odstawiamy aby napęczniała.Następnie podgrzewamy mleko i mieszamy aby żelatyna się rozpuściła.Wystudzić.Śmietankę ubijamy na sztywno, wlewamy żelatynę i miksujemy.Masę wykładamy na wierzch ciasta,wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.Ciasto wstawiamy jeszcze do lodówki najlepiej na noc aby dobrze stężało.
SMACZNEGO!!!
Musiał pysznie smakować
OdpowiedzUsuńIdealne na okazję!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Idealny i bardzo smaczny :) Fajny blog Julia :)
Usuńojoj! naprawdę wygląda imponująco!
OdpowiedzUsuń