Pyszna szarlotka bardzo prosta w wykonaniu.Ciasto robi się ekspresowo,łatwo i przyjemnie.Nazwa szarlotka sypana pochodzi właśnie od sposobu jej przygotowania.Nie robimy żadnego ciasta nie dodajemy jajek tylko mieszamy suche składniki :).
SKŁADNIKI
użyłam blaszki 25x25cm
ok.1kg startych na dużych oczkach jabłek
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 kostki masła
1/3 kostki margaryny
WYKONANIE
Masło i margarynę wkładamy na 1 godz.do zamrażarki.Jabłka myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach.Do startych jabłek dodajemy cynamon,łyżkę cukru brązowego i cukier waniliowy,dokładnie mieszamy i odstawiamy.W osobnej misce mieszamy mąkę,kaszę mannę,proszek do pieczenia i cukier.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Na dno blaszki sypiemy ok.1/3 naszych sypkich składników.
Następnie wykładamy połowę jabłek i lekko posypujemy brązowym cukrem.
Na jabłka wysypujemy znowu kolejną część suchych składników,wyrównujemy dajemy drugą połowę jabłek,posypujemy brązowym cukrem i posypujemy ostatnią częścią suchych składników i wyrównujemy.
Teraz kolej na naszą margarynę i masło :).Trzemy je na tarce bezpośrednio na ciasto.Na starte masło i na margarynę sypiemy ostatnią łyżkę brązowego cukru dzięki niemu stworzy się nam chrupiąca karmelowa skorupka.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy ok.60-65 minut.Pilnujemy żeby się nie przypiekło :).
Szarlotka jest pyszna!!!!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz