środa, 25 listopada 2020

PYSZNY I CHRUPIĄCY CHLEB Z GARNKA

 Witajcie kochani na moim blogu :).

Dzisiaj polecam Wam upiec chlebek :).Ja cos do wypiekania chlebów nie mam ręki.Próbowałam robić chlebki na zakwasie  ale niestety to nie moja bajka ;).

Ale ten chlebek za drugim razie wyszedł rewelacyjnie :).Chrupiąca skórka a w środku mięsisty prawdziwy chlebek taki co się dawniej w piekarni kupowało i po drodze do domu juz pół bochenka nie było.


Do wypieku tego chleba uzyłam Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów.Jednej z najlepszych mąk pszennych jakich używałam :).

Polecam Wam serdecznie produkty od nich.

Tutaj jest ich strona POLSKIE MŁYNY

Tutaj jest ich sklep POLSKIE MŁYNY

SKŁADNIKI

750g mąki pszennej szymanowskiej

25g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

2 szklanki ciepłej wody

100g słonecznika

100g pestek dyni


WYKONANIE

Ciasto najlepiej zacząć robić wieczorem.Do dużej miski wkruszamy drożdże dodajemy cukier,50g mąki i ciepłą wodę.Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.aby drożdże zaczęły pracować :).

Po upływie tego czasu do miski wsypujemy resztę mąki dodajemy sól,olej,słonecznik i pestki z dyni.Wszystko mieszamy drewnianą łyżką  do połączenia się składników.następnie przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki :).

Rano wyjmujemy nasze chlebowe ciasto które wyglada tak:


Blat lub stolnicę podsypujemy mąką wyciągamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę.


Po wyrobieniu wkładamy z powrotem do miski przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 min.W międzyczasie włączamy piekarnik i do zimnego jeszcze piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne razem z pokrywką i nagrzewamy w temp.200C przez 15 min.

Potem wyciągamy ostrożnie naczynie i do niego wkładamy nasze wyrośnięte ciasto.Przykrywamy pokrywką.

Tak gotowy zestaw :) wkładamy do piekarnika nastawiamy temp.220C i pieczemy przez 35 min.

Po tym czasie wyjmujemy naczynie odkrywamy pokrywkę i wkładamy ponownie do piekarnika ale temp.ustawiamy na 200C i pieczemy ok.25 min.



Kiedy minie ten czas chlebek wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę a wierzch chlebka można spryskać zimną wodą lub przejechać parę razy pędzelkiem namoczonym w wodzie.

Odstawiamy do wystudzenia i potem możemy się zajadać :).Najlepiej smakuje z masłem .Polecam serdecznie :).Chlebek jest przepyszny :).

SMACZNEGO!!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz