Witajcie kochani na moim blogu :).
Dzisiaj polecam Wam upiec chlebek :).Ja cos do wypiekania chlebów nie mam ręki.Próbowałam robić chlebki na zakwasie ale niestety to nie moja bajka ;).
Ale ten chlebek za drugim razie wyszedł rewelacyjnie :).Chrupiąca skórka a w środku mięsisty prawdziwy chlebek taki co się dawniej w piekarni kupowało i po drodze do domu juz pół bochenka nie było.
Do wypieku tego chleba uzyłam Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów.Jednej z najlepszych mąk pszennych jakich używałam :).
Polecam Wam serdecznie produkty od nich.
Tutaj jest ich strona POLSKIE MŁYNY
Tutaj jest ich sklep POLSKIE MŁYNY
SKŁADNIKI
750g mąki pszennej szymanowskiej
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
2 szklanki ciepłej wody
100g słonecznika
100g pestek dyni
WYKONANIE
Ciasto najlepiej zacząć robić wieczorem.Do dużej miski wkruszamy drożdże dodajemy cukier,50g mąki i ciepłą wodę.Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.aby drożdże zaczęły pracować :).
Po upływie tego czasu do miski wsypujemy resztę mąki dodajemy sól,olej,słonecznik i pestki z dyni.Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.następnie przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki :).
Rano wyjmujemy nasze chlebowe ciasto które wyglada tak:
Blat lub stolnicę podsypujemy mąką wyciągamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę.
Po wyrobieniu wkładamy z powrotem do miski przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 min.W międzyczasie włączamy piekarnik i do zimnego jeszcze piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne razem z pokrywką i nagrzewamy w temp.200C przez 15 min.
Potem wyciągamy ostrożnie naczynie i do niego wkładamy nasze wyrośnięte ciasto.Przykrywamy pokrywką.
Tak gotowy zestaw :) wkładamy do piekarnika nastawiamy temp.220C i pieczemy przez 35 min.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie odkrywamy pokrywkę i wkładamy ponownie do piekarnika ale temp.ustawiamy na 200C i pieczemy ok.25 min.
Kiedy minie ten czas chlebek wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę a wierzch chlebka można spryskać zimną wodą lub przejechać parę razy pędzelkiem namoczonym w wodzie.
Odstawiamy do wystudzenia i potem możemy się zajadać :).Najlepiej smakuje z masłem .Polecam serdecznie :).Chlebek jest przepyszny :).
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz