Dzisiaj przepis na puree z dyni :).Szukałam ciasta z dodatkiem dyni bo okazjonalnie dostałam trzy dynie i nie wiedziałam jak je wykorzystać.Będzie pyszna zupka z dyni oraz sernik.Ale na razie pokażę Wam jak zrobić takie puree z dyni.
Jest bardzo proste w wykonaniu.A kiedy zrobimy sobie takie puree możemy je dodać do zupy,pasty do smarowania pieczywa lub ciasta.
Kolor i gęstość takiego puree zależy od rodzaju dyni.Najlepsza według mnie jest dynia Hokkaido ma bardzo intensywny pomarańczowy kolor i nie zawiera dużo soku jest gęsta.
SKŁADNIKI
1 mała dynia Hokkaido
WYKONANIE
Dynię dokładnie myjemy i osuszamy.Dyni nie obieramy ze skórki tylko kroimy na mniejsze kawałki.Następnie łyżką wybieramy nasionka .
Gotowe kawałeczki dyni kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok.20-30 min. do miękkości.
Studzimy dynię.Po wystudzeniu miąższ wybieramy łyżką wkładamy do blendera i blendujemy na gładką masę.Jeśli puree wychodzi za gęste możemy dodać trochę wody i blendujemy dalej na gładkie puree.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz