Przepyszne ciasto czekoladowe z kwaskowatym musem truskawkowym super do siebie pasują.
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste,szybkie i bezproblemowe.Do musu użyłam mrożonych truskawek z tegorocznego zbioru :).Ciasto piekłam w foremce 30x25cm.
Czekoladowy spód ciasta możemy wykorzystać jako podstawa do różnych czekoladowych przekładańców lub nawet do tortów.\
SKŁADNIKI
Ciasto
1 szklanka maki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
1/2 szklanki mleka
150g śmietany kwaśnej
70g gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
250g miękkiego masła
1 budyń smietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Mus truskawkowy
700g mrożonych truskawek
3/4 szklanki wody
2 galaretki truskawkowe
WYKONANIE
Pół szklanki mleka podgrzewamy,wrzucamy do niego połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady-nie gotujemy!Odstawiamy do przestudzenia.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 170C.
Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy śmietanę ,olej,wystudzone mleko z czekoladą,kakao a na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.
Miksujemy do połączenia się składników,przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy ok.30 min.do suchego patyczka.Ciasto studzimy.
Teraz czas na masę budyniową :).Do garnka wlewamy szklankę mleka i wsypujemy cukier zagotowujemy.Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy oraz obie mąki mieszamy do rozpuszczenia się proszku.Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy az powstanie budyń.Przykrywamy folią spożywczą odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Truskawki przesypujemy do garnka dodajemy wodę i zagotowujemy.Odstawiamy z ognia i blendujemy gorącą masę ,nastepnie wsypujemy galaretki mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładki krem ;).
Na upieczone czekoladowe ciasto nakładamy krem budyniowy równo rozsmarowując :) i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
Na wierzch wylewamy tężejący mus truskawkowy.Ciasto jest gotowe do jedzenia kiedy mus stężeje :).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz