wtorek, 1 grudnia 2020

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

 Przepyszne ciasto czekoladowe z kwaskowatym musem truskawkowym super do siebie pasują.

Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste,szybkie i bezproblemowe.Do musu użyłam mrożonych truskawek z tegorocznego zbioru :).Ciasto piekłam w foremce 30x25cm.

Czekoladowy spód ciasta możemy wykorzystać jako podstawa do różnych czekoladowych przekładańców lub nawet do tortów.\


SKŁADNIKI

Ciasto

1 szklanka maki pszennej

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki oleju roślinnego

1 jajko 

1/2 szklanki mleka

150g śmietany kwaśnej

70g gorzkiej czekolady

4 łyżki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa budyniowa

1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru

250g miękkiego masła

1 budyń smietankowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

Mus truskawkowy

700g mrożonych truskawek

3/4 szklanki wody

2 galaretki truskawkowe


WYKONANIE

Pół szklanki mleka podgrzewamy,wrzucamy do niego połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady-nie gotujemy!Odstawiamy do przestudzenia.

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 170C.

Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy śmietanę ,olej,wystudzone mleko z czekoladą,kakao a na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.



Miksujemy do połączenia się składników,przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy ok.30 min.do suchego patyczka.Ciasto studzimy.


Teraz czas na masę budyniową :).Do garnka wlewamy szklankę mleka i wsypujemy cukier zagotowujemy.Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy oraz obie mąki mieszamy do rozpuszczenia się proszku.Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy az powstanie budyń.Przykrywamy folią spożywczą odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Truskawki przesypujemy do garnka dodajemy wodę i zagotowujemy.Odstawiamy z ognia i blendujemy gorącą masę ,nastepnie wsypujemy galaretki mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.


W misce ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładki krem ;).


Na upieczone czekoladowe ciasto nakładamy krem budyniowy równo rozsmarowując :) i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.


Na wierzch wylewamy tężejący mus truskawkowy.Ciasto jest gotowe do jedzenia kiedy mus stężeje :).

SMACZNEGO!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz