Przepis pochodzi ze strony Słodko-słodka.
Sernik wychodzi bardzo puszysty nie opada za bardzo po upieczeniu i znika bardzo szybko.Na święta czy jakieś specjalne okazje będzie jak znalazł.Serniki u mnie lubią wszyscy więc często gości na stole tak bez okazji :).
SKŁADNIKI
blaszka o wymiarach 25x36cm
1kg sera z wiaderka
6 jaj
2 budynie śmietankowe
cukier waniliowy
paczka herbatników
1 niepełna szklanka oleju
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
szczypta soli
1/2 paczki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18%
WYKONANIE
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na spód herbatniki.Ja użyłam kakaowych ale mogą być zwykłe ;).
Do miski wkładamy ser z wiaderka,same żółtka,sypkie budynie oraz cukier waniliowy.Miksujemy wszystko aby nie było grudek.Następnie wlewamy olej cały czas miksując,dodajemy mleko w proszku i miksujemy do wymieszania się składników.
Czas na białka :).Ubijamy je ze szczyptą soli aby piana była sztywna następnie dodajemy cukier i jeszcze raz miksujemy aby masa była sztywna i błyszcząca.
Do tak ubitej piany dodajemy po troszku masy serowej i mleka w płynie i mieszamy wszystko ręcznie najlepiej drewnianą łyżką do połączenia się składników i żeby masa była gładka.
Masa serowa ma rzadką konsystencję więc proszę się nie przejmować :).
Gotową masę wylewamy na herbatniki wygładzamy szpatułką i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy 1 godzinę.
Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta z piekarnika tylko studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Kiedy ciasto będzie się studzić robimy polewę.
Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy cukier,wsypujemy kakao i mieszamy do połączenia się składników a następnie dodajemy śmietanę i znów mieszamy aby nasza polewa była gładka.
Po ostygnięciu polewy smarujemy nią wystudzone ciasto.Wierzch ciasta możemy posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!!!
A tutaj Filmik na YT
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz