Pyszny sosik kurkowy.Ten sos robiłam pierwszy raz,nigdy nie jadłam kurek aż do dzisiaj.Sos bardzo nam zasmakował.Można go podawać do makaronu,kasz,ziemniaków i mięsa.
SKŁADNIKI
400g kurek
2 łyżki masła
sól,pieprz
300 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
WYKONANIE
Kurki bardzo dokładnie oczyścić,są one bardzo kruche i delikatne.Większe grzybki można pokroić na mniejsze kawałki a mniejsze zostawić będą fajnie wyglądały.
Na patelni rozgrzać masełko i wrzucić pokrojone i oczyszczone kurki.
Smażymy na maśle aż kurki zmiękną i puszczą sok,następnie wlewamy śmietankę i tak dusimy aż sosik trochę odparuje i zgęstnieje.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,można dodać inne przyprawy według smaku.Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
I nasz sosik gotowy.
SMACZNEGO!!!!
SoS super
OdpowiedzUsuń