wtorek, 19 września 2017

NAPOLEONKI Z KRAKERSAMI BEZ PIECZENIA

Ciasto szybkie,pyszne i proste w wykonaniu.Napoleonki zrobione są na słonych krakersach co daje nam super połączenie.Polecam ten przepis bardzo serdecznie :).

SKŁADNIKI
Przepis na dużą blachę 22x35cm
2 paczki krakersów słonych po 100g
250g masła lub margaryny
5 szklanek mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
4 żołtka
2 paczki cukru waniliowego
szklanka mąki

WYKONANIE
Dno blaszki smarujemy odrobiną masła lub margaryny i wykładamy krakersami.
Następnie do garnka wlewamy 4 szklanki mleka,wsypujemy cukier i cukier waniliowy i dodajemy masło .
Wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania tak żeby masło się rozpuściło,pilnujemy żeby nam się nie przypaliło.
Do miski wlewamy szklankę mleka dodajemy mąkę żółtka oraz budynie.Wszystko ubijamy mikserem bardzo dokładnie żeby nie było grudek.Wymieszaną masę wlewamy do gotującego się mleka z masłem i cukrem i gotujemy jak budyń.Krem ma być gładki.
Gorącą jeszcze masę wylewamy na krakersy i na górę dajemy warstwę krakersów.Możemy posypać cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto wystygnie,wstawiamy do lodówki aby stężało.I gotowe.

SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Podoba mi się takie słodko-słone połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe! uwielbiam słono-słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra, jak bez pieczenia to biorę w ciemno. Ale to po prostu super przepis :)

    OdpowiedzUsuń