SKŁADNIKI
Przepis na dużą blachę 22x35cm
2 paczki krakersów słonych po 100g
250g masła lub margaryny
5 szklanek mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
4 żołtka
2 paczki cukru waniliowego
szklanka mąki
WYKONANIE
Dno blaszki smarujemy odrobiną masła lub margaryny i wykładamy krakersami.
Następnie do garnka wlewamy 4 szklanki mleka,wsypujemy cukier i cukier waniliowy i dodajemy masło .
Wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania tak żeby masło się rozpuściło,pilnujemy żeby nam się nie przypaliło.
Gorącą jeszcze masę wylewamy na krakersy i na górę dajemy warstwę krakersów.Możemy posypać cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto wystygnie,wstawiamy do lodówki aby stężało.I gotowe.
SMACZNEGO!!!
Podoba mi się takie słodko-słone połączenie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe! uwielbiam słono-słodkie :)
OdpowiedzUsuńEkstra, jak bez pieczenia to biorę w ciemno. Ale to po prostu super przepis :)
OdpowiedzUsuń