SKŁADNIKI
750 ml rosołu lub bulionu
ok.10 średnich pomidorów
sól,pieprz
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka masła
łyżka śmietany 18%
bazylia,słodka papryka,
WYKONANIE
Na początek zajmiemy się naszymi pomidorkami :).Nacinamy je nożem i zalewamy na ok.5 min wrzątkiem.Dzięki temu skórka ładnie odejdzie od pomidora.
Po obraniu pomidorków ze skóry kroimy je na ćwiartki i w rondelku podsmażamy je na masełku aż całkowicie się rozpadną.Takie podsmażone pomidory dadzą naszej zupie niepowtarzalny aromat.
Podgrzewamy nasz rosół lub bulion i gdy jest już bardzo gorący nad garnek dajemy sitko i przecieramy nasze podsmażone pomidory.Gotujemy jeszcze chwilę dodajemy przyprawy,mieszamy.Na sam koniec dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego żeby zupa miała ostrzejszy smak-można to pominąć :).
Gotujemy jeszcze chwilę doprawiamy do smaku i gotowe.Można jeszcze do zupki dodać śmietanę.Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).
Zupkę podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem,makaronem lub kluseczkami.
SMACZNEGO!!!
A tu przepis w formie filmiku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz