Pyszne mięsne klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem koperku.Do sosu użyłam bazy do sosu jasnego marki ŁOWICZ.Sosik wyszedł gęsty,kremowy i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI
600-700g mielonej łopatki wieprzowej
2 łyżki kaszy manny
3/4 szklanki wody
sól pieprz
koperek świeży
4 łyżki śmietany
1 słoiczek sosu jasnego ŁOWICZ
olej do podsmażenia
WYKONANIE
Jeśli mamy łopatkę w kawałku to mielimy ją.Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę mannę,doprawiamy solą i pieprzem.
Z mięsnej masy formujemy kuleczki-wielkość jak to lubi.Następnie mięsne kuleczki obsmażamy na oleju lub oliwie,aż zmienią kolor.
Później dodajemy wodę i koperek i dusimy ok.10 min.pod przykryciem.
Następnie wlewamy nasz sosik od Łowicza,mieszamy i dusimy jeszcze ok.15-20 min.Do szklanki wlewamy 3-4 łyżki sosu dodajemy śmietanę mieszamy i wlewamy do naszego sosu.Mieszamy,zostawiamy do zagotowania.Odstawiamy.Możemy jeszcze doprawić według uznania.
W osobnym garnku gotujemy makaron.U mnie były to świderki
Polecam serdecznie to danie.Szczególnie z użyciem sosów uniwersalnych firmy Łowicz.
SMACZNEGO!!!
Marzenko fajny obiadek
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuń