SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
szklanka śmietany 18%
250g masła lub margaryny
cukier puder do posypania
marmolada lub powidła
WYKONANIE
Margarynę lub masło trzymamy w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki wkładamy do miski lub wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto.
Cisto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godz.do lodówki.Po schłodzeniu wyjmujemy dzielimy na cztery części,i każdą część wałkujemy na w miarę okrągły placek.Dzielimy go na osiem trójkątów.Na szerszej części trójkąta nakładamy po ok.łyżeczkę marmolady lub powideł i zwijamy.
Gotowe zwinięte rogaliczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp.160C -funkcja termoobieg przez ok.25-30 minut.
Upieczone i ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.Gotowe!!!
SMACZNEGO!!!
mniam pyszne :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
OdpowiedzUsuń