środa, 4 października 2017

KNEDELKI Z KASZY JAGLANEJ Z MIĘSEM

Kolejny przepis z użyciem kaszy jaglanej.Knedelki są pyszne i bardzo mięciutkie.Jedyną wadą tego dania jest to że ciasto jest bardzo klejące jak się formuje kulki,ale wystarczy ręce posypać mąką albo posmarować olejem.Knedle zrobiłam z pysznym mięsnym farszem z dodatkiem marchewki :).

SKŁADNIKI
Ciasto:
200g suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżki mleka

Farsz
250g mięsa mielonego
cebula,czosnek
1ugotowana marchewka
pieprz,sól,papryka słodka,trochę majeranku
łyżeczka oleju

WYKONANIE
Przygotowanie naszego dania zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej.Pamiętajcie że trzeba sypką kaszę parę razy opłukać pod zimną wodą-traci ona wtedy smak goryczki.Ugotowaną kaszę studzimy.Następnie do kaszy dodajemy mleko i blendujemy na gładka masę.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręką.Ciasto się klei ale jak wspomniałam wcześniej wystarczy rękę oprószyć mąką lub posmarować olejem i wtedy łatwo lepi się kuleczki.
Cebulę kroimy w kostkę lub w półksiężyce,jak kto woli,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości mięska.Następnie dodajemy startą na tarce ugotowaną marchewkę i doprawiamy przyprawami.
Czas na przygotowanie knedli.Ręce smarujemy olejem lub oprószamy mąką i urywamy po kawałku ciasta lepimy kulkę,spłaszczamy w rękach jak placek na środek kładziemy trochę farszu mięsnego i zalepiamy tworząc kulę.
Knedle gotujemy we wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia około 6-7 minut.
Po wyjęciu podajemy z ulubionym sosem.
Ja podałam z SOSEM KURKOWYM.

Smacznego!!!!


4 komentarze:

  1. uwielbiam knedle, ale z kaszy jeszcze nigdy nie robilam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł na ciasto na te kluski. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń