środa, 20 maja 2020

CIASTO CAPPUCCINO NA BISZKOPTACH

Lekkie ciasto cappuccino na biszkoptach.Biszkopty przełożone kremem i polane polewą kakaową.
Zapraszam po przepis :).

SKŁADNIKI
200g okrągłych biszkoptów
niepełna szklanka kawy lub mocnego cappuccino
200g masła
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
500g serka homogenizowanego
3 łyżki żelatyny
 Polewa
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
100g masła

WYKONANIE
Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.Na spód kładziemy biszkopty i polewamy je-nasączamy zimną kawą lub cappuccino.
Następnie żelatynę rozpuszczamy w  1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę .Masło ucieramy osobno i dodajemy do niego ubite żółtkai ubijamy.Nastepnie dodajemy serek homogenizowany ,mleko w proszku a na koniec ostygniętą żelatynę.
Masę wykładamy na biszkopty i na górę kładziemy następną warstwę biszkoptów,które także nasączamy kawą.

Teraz czas na przygotowanie  polewy.W rondelku zagotowujemy mleko,dosypujemy cukier puder.Dodajemy pokrojone masło.Gdy masło się rozpuści ściągamy z ognia i dodajemy kakao.Mieszamy dokładnie żeby nie było grudek.
Ciasto polewamy gotową polewą i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.


SMACZNEGO!!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz