Proste i sycące danie na obiad dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
500g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
natka pietruszki lub koperek
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
sól,pieprz
olej do smażenia
SOS POMIDOROWY
2 szklanki passaty pomidorowej
bazylia,oregano,słodka papryka,czosnek mielony
sól,pieprz
WYKONANIE
Mięso przekładamy do miski i dodajemy jajko,startą na tarce cebulę,sól,pieprz,bułkę tartą i wyrabiamy dokładnie masę.Odstawiamy na 10 min.aby składniki się smakowo połączyły :).
Następnie z masy mięsnej formujemy kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy uformowane kuleczki i smażymy z każdej strony przez kilka minut.
Kiedy klopsiki się podsmażą wlewamy passatę i dodajemy wszystkie przyprawy.Gotujemy je w tym sosie przez 15 min.Tak przygotowane klopsiki podajemy np.z makaronem,ryżem czy ziemniaczkami :).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz